Akademinin konuğu Orhan Çekiç oldu

Akademinin konuğu Orhan Çekiç oldu

 Atatürkçü Düşünce Derneği Darıca Şubesi tarafından düzenlenen Düşünce Akademisi’ne katılan Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp...

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Darıca Şubesi tarafından düzenlenen Düşünce Akademisi’ne katılan Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Doç Dr. Orhan Çekiç, İttihat ve Terakki'den Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinden Halk Fırkası (CHP) kuruluşunu anlattı.

 

ADD Darıca Şubesi binasında önceki akşam düzenlenen Düşünce Akademisi’ne katılan Doç. Dr. Orhan Çekiç, Osmanlı’da kötü gidişata durdurmak adına reformlar yapmak adına ortaya çıkan İttihat ve Terakki'nin sivil bir hareket olup asıl gücün askerin elinde olduğunu söyledi. Osmanlı’da kul olduğunu ifade eden Çekiç, “Fransız Devrimi’nde sonra Avrupa’da anayasalarla birlikte kul değil vatandaş yurttaş anlayışı ortaya çıkıyor. Osmanlı’da okuyan gençler Avrupa’da yaşanan bu gelişmeleri görüyorlar” şeklinde konuştu. 

 

BORÇ ALAN DEVLET EMİR ALIR

Osmanlı’da yasalarla belirlenen bir durumun olmadığını gören genç subayların reformların olması için öncülük yaptıklarını belirten Doç. Dr. Çekiç, “Üniversite dediğimiz okullarda okuyanlar diğer ülkelerdeki Osmanlı’da da anayasa olması ve reformların gerçekleşmesini istiyorlar. Osmanlı’nın her alanda geri kaldığını bu dönemde savaşlar kaybediliyor. Savaşlar kaybedilmeye başlanınca ilk borç alma durumu ortaya çıkıyor. Osmanlı Devleti ilk olarak Kırım Savaşı’nda borç almaya başlıyor. Bir devlet borç almaya başladığında emir almaya başlar” dedi.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.