Afrin kent merkezinin kontrolü TSK’da… Dünya sıcak gelişmeyi böyle gördü

Afrin kent merkezinin kontrolü TSK’da… Dünya sıcak gelişmeyi böyle gördü

Türk Silahlı Kuvvetleri ve birlikte hareket eden Suriyeli muhalif silahlı gruplar Pazar günü, Afrin kent merkezine bayraklarını çekerek kentin kontrolünü...

Türk Silahlı Kuvvetleri ve birlikte hareket eden Suriyeli muhalif silahlı gruplar Pazar günü, Afrin kent merkezine bayraklarını çekerek kentin kontrolünü YPG'den aldılar. Sekiz hafta önce terör örgütü PKK'nın uzantısı olan YPG'yi Afrin'den çıkarmak için Zeytin Dalı Operasyonu başlatılmıştı. Independet'ın deneyimli yazarı Peter Cockburn, "Bu zaferle, Türkiye Suriye krizinde önemli bir oyuncu oldu" dedi.

Afrin kent merkezinin kontrolü TSK’da… Dünya sıcak gelişmeyi böyle gördü

Muhalif grupların altında savaştığı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) sözcüsü Afrin‘e herhangi bir mukavemetle karşılaşmadan gün doğarken girdiklerini belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü bir grup YPG’linin geri çekilme emirlerine uymayarak kentte kaldığını ancak Türkiye ve ona yakın güçlerin kentte kontrolü sağladığını belirtti.

Ankara Suriye sınırı boyunca uzanan YPG’nin kontrolü altındaki bölgeyi “terör koridoru” olarak niteleyerek bunu ortadan kaldıracağını belirtiyor. Ankara ayrıca ABD askerlerinin YPG ile birlikte konuşlandığı daha doğuda kalan topraklara yönelik de askeri operasyon başlatabileceği uyarısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pazar günü Çanakkale zaferinin yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, “Afrin şehir merkezi… bu sabah 08.30 itibarıyla tamamen kontrol altına alınmıştır” dedi.

Erdoğan konuşmasında özel harekat birliklerinin ÖSO ile birlikte operasyona devam ettiklerini belirterek, “Teröristlerin çoğu zaten kuyruklarını kıstırıp kaçmışlardır. Kalan kılıç artıklarını ve geride bıraktıkları tuzakları da özel birliklerimiz ve Özgür Suriye Ordusu mensupları temizliyorlar. Afrin şehir merkezinde artık terör örgütünün paçavraları değil, huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor” dedi.

ÖSO sözcüsü Muhammed el-Hamadeen savaşçıların Afrin kentine kuzey, doğu ve batıdan girdiklerini, YPG güçlerinin ise Halep kenti etrafında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı güçlerin kontrolü altındaki yerleşim yerlerine veya Fırat nehrinin doğusuna geçtiğini bildirdi. Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ ise kentin etrafındaki alanların güvenliğini sağlamak ve gıda ile ilaç sağlamak amacıyla askeri operasyonun devam edeceğini ifade etti.

Öte yandan bölgedeki bu kritik gelişme Dünya basınının gündemine oturdu. Önde gelen medya kuruluşları gelişmeyi böyle duyurdu:

Independent

İngiltere'nin çok okunan haber mecralarından Independent, Türkiye'nin desteklediği güçlerin Afrin'i ele geçirdiğini sitenin manşet kısmından verirken bölgede Türkiye bayraklarının asıldığını duyurdu. Öte yandan Indepdent’ta yazan Peter Cockburn, “Suriye’ye yakın zaman önce yaptığım ziyarette, Afrin’in düşmesinin kaçınılmaz olduğunu görmüştüm. Şimdi, savaşın sonraki fazı için endişelenmeye başlamalıyız” başlığıyla yazdığı makalede bölgenin hala tehlikeli olduğunu dile getirdi. Cockburn, “Türkler için basit bir zaferdi ama sonuçta zaferdi. Bu gelişme onları Suriye krizinde çok daha önemli bir oyuncu haline getirecek” ifadesini kullandı.

afrin2-dha

Al Jazeera

Katar merkezli Al Jazeera gelişmeyi anbean takip ederken, “Türk güçleri ve Özgür Suriye Ordusu Afrin şehrini ele geçirdi” başlığını kullandı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin'de Türk bayraklarının dalgalandığını söylediği açıklamaya yer verildi. Al Jazeera'nın haberinde çok nadiren çatışma yaşandığı belirtilirken, Ankara'nın bölgede insani, sağlık ve gıda yardımı yapacağı ifade edildi.

Jerusalem Post

Kudüs'te basılan ve çok okunan gazetelerden Jerusalem Post, “Kürtler şok yaşadı, Türkler kutlama yaptı” başlığını attı. Haberde Afrin'in ele geçirilmesinin ardından bölgede kutlama yapıldığı ifade edildi. Haberde bu gelişmenin YPG'ye büyük bir darbe vurduğu ifade edilirken bu gelişmenin yankılarının Moskova, Şam ve Washington'da hissedileceği belirtildi.

BBC

İngiliz haber kuruluşu BBC, “Suriye Savaşı: Türkiye destekli güçler, Kürtleri Afrin'in kalbinden attı” başlığıyla gelişmeyi duyurdu. Haberde, ÖSO ve Özel Kuvvetler'in Afrin'de herhangi bir direnişle karşılaşmadığı ifade edildi.

afrin3-reuters

Financial Times

Çok okunan ekonomi gazetelerinden Financial Times, “Türk güçleri Suriye'nin Afrin kasabasını Kürtler'den aldı” başlığını atarken, Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarına yer verildi. Financial Times, “Türkiye uzun bir süre önce bölgede Kürtlerin otonom yapısına müsaade etmeyeceklerini açıkça söyledi ve Ocak ayında Zeytin Dalı Operasyonu'nu başlattı” yorumunu yaptı.

Reuters

Terör örgütü YPG'nin kaçtığı Afrin'de yaşayan birçok insan sokaklara dökülerek kutlama yaparken, uluslararası kamuoyu da yaşananları yakından takip etti. Reuters haber ajansı “Türk güçleri ve Suriye'deki müttefikleri Kürtleri bölgeden uzaklaştırdı” başlığı ve olay yerinden fotoğraflarla gelişmeyi abonelerine duyurdu.

afrin-reuters1_16_9_1521365294

New York Times

ABD'nin çok satan gazetelerinden New York Times, “Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalifler Afrin'in kontrolünü ele geçirdi” başlığını attı. New York Times'ın haberinde, “Afrin'in ele geçirilmesi Kürtlerin kendi yönetimlerini oluşturma hayallerine darbe oldu ve Türkiye'nin ülkedeki ayak izinin büyümesine sebep oldu” yorumu yapıldı.

Guardian

İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Guardian, “Türkiye, Afrin'in merkezinin tamamen kontrol altında olduğunu duyurdu” başlığıyla paylaşırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarını da okuyucularına aktardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.