Adnan Serdaroğlu; “Toplum baskı altında”

Adnan Serdaroğlu; “Toplum baskı altında”

  DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de işçiler açısından her yıl daha çok hak gaspının yaşandığını...

 

 

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de işçiler açısından her yıl daha çok hak gaspının yaşandığını ifade ederek, “AKP hükümeti uyguladığı politikalarla işçiler daha çok mağdur ediliyor. Toplumun büyük bir kısmı baskı altında tutulmalarından dolayı sıkıntı yaşıyor.” şeklinde konuştu.

 

TÜM KESİMLER BASKI ALTINDA

 

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın düzenlediği iftar yemeğinden sonra gazetemizin sorularını yanıtlayan DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de her geçen yıl daha çok hak gaspının olduğunu söyledi. İktidarın toplumun tüm kesimlerini baskı altında tuttuğunu ifade eden Serdaroğlu, “Toplumun büyük bir kısmı bu baskılardan dolayı sıkıntı yaşıyor. Bu baskıların bir sonucu olarak Taksim Gezi Parkı gibi olaylar yaşanılıyor. Başbakan insanların ne içeceğinden tutun kaç çocuk yapacaklarına kadar karar veriyor. İktidar topluma resmen bir şeyler dikte ediyor” dedi.

 

SENDİKALI SAYISI YÜZDE ALTI

 

İş hayatında ise yeni çıkarılan yasalarla birlikte 12 Eylül askeri döneminin aratmayan düzenlemeler getirildiğini belirten Serdaroğlu, “Yeni yönetmeliklerle birlikte başta kamu çalışanları olmak üzere tüm kesimlerin hak alma durumu daha da geriye gitti. Toplu sözleşmelerde baraj uygulaması getirildi. Sendikalı işçi sayısı toplum işçilerin sadece yüzde altısını oluştururken, toplu sözleşme imzalayan sayı yüzde dört. Bunun yanında hükümet çoğu işyerlerinde kendine yandaş olan sendikaların örgütlenmesi izin verirken başka sendikalara izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

 

TOPLU SÖZLEŞMEDE BASKILAR DEVAM EDİYOR

İktidarın Türkiye’yi ucuz işgücünün olduğunu bir ülke yapmak istediğini ifade eden Serdaroğlu, “Sermayelerin isteği doğrultusunda hükümet iş yaşamında bazı uygulamaları hayata geçiriyor. Çaykur ve Türk Hava Yolları’nda yaşanan durumlar bu uygulamalara örnektir. Türk Hava Yolları bünyesinde yeni bir şirket kurulup onarım kısmı metal işe aktarılıyor. Oluşturulan bu kesimdeki işçiler Çelik-İş Sendikası tarafından örgütleniliyor. Bu tür durumlar devam ederken toplu sözleşmede de ne yazık ki baskılar devam ediyor” dedi.

STK’LARIN GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINILMALI

Hükümetin yeni anayasa çalışmalarında sendika olarak kendilerinin görüşlerinin sorulduğunu ancak dikkate alınılmadığını belirten Serdaroğlu, “Hükümet yeni bir anayasa yapacağım diye yola çıktı. Ancak her şeyde olduğu gibi yine kimseye bir şey danışmadan kendi bildiğini yapmaya çalışıyor. İş yaşamında da bazı yasaları yönetmeliğe çevirdiler ancak bunu yaparken ne bir kimseden görüş aldılar ne de bir şey sordular. İş yaşamında bir uygulama yapılacağı zaman ise hükümet mutlaka yandaş sendikalardan görüş alarak kendini haklı gösteriyor” diye belirtti.

HER AY YÜZ KİŞİ YAŞAMINI KAYBEDİYOR

İş sağlığı ve güvenliği konusunda da hükümetin yasayı iki yıl gibi uzattığını açıklayan Serdaroğlu, “İktidar zaman kazanmak için bu yasayı iki yıl öteledi. Her ay iş kazası yüzünden yüz kişi yaşamını yitiriyor. Bu resmi rakam resmi rakamlar dışında bu sayının daha çok olduğunu biliyoruz. İktidarın zaman kaybetmeden acil olarak iş güvenliği yasasını biran önce uygulamaya geçirmesi gerekir. İş kazalarında yaşanan ölümlerin olmaması için biran önce iş güvenliği yasasının hayata geçirilmesi şarttır” dedi.

İŞÇİLER KENDİ TERCİHLERİNİ KULLANDI

TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan EKU Fren Kampana işçilerinin Çelik-İş Sendikası’nda istifa ederek kendi sendikalarına üye olmalarıyla ilgili olarak Serdaroğlu, “Sendikalarının kendi haklarını savunmadığı belirten işçiler notere gidip istifa ederek sendikamıza üye oldular. İşveren işçilerin sendikadan istifa ettiklerini duyduğunda Türk-Metal Sendikası’nın örgütlenmesi için çalışma yapmış. Ancak buna karşı çıkan işçilerin bazılarının işine son verilmiş. Sendika olarak hem işten atılan işçilere hem de sendikamıza üye olan işçilere gerekli desteği vereceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.