Aday belirleme sancısı

Aday belirleme sancısı

CHP, kalan son il ve ilçe adaylarının büyük çoğunluğunu 18 saat süren rekor bir PM toplantısı ardından açıkladı. Tartışmalı isimlerin de gündeme geldiği toplantılar ardından alınan kararlar da parti içinde bazı kademelerde tepkiye neden oldu

CHP’de İzmir, Kırklareli, Rize, Zonguldak ve Hakkâri adaylarının da belirlendiği, 18 saat süren sancılı Parti Meclisi (PM) toplantısında İstanbul ve İzmir’deki merkez ilçeler başta olmak üzere toplam 145 belediye başkan adayına daha karar verildi. Böylelikle CHP, 31 Mart’ta yarışa katılacak 842 adayını açıklamış oldu.

İstanbul’un Şişli, Beyoğlu, Maltepe, Silivri, Küçükçekmece ilçeleri ile İzmir’de Bayraklı, Buca ve Kınık bayta olmak üzere kalan adayların belirlenmesi için PM önümüzdeki günlerde yeniden toplanacak. PM toplantısı devam ederken sosyal medya hesabından yaptığı “istifa” açıklaması CHP kulislerinde büyük yankı uyandıran İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yaklaşık yedi saat sonra yeni bir açıklamayla “il yönetiminin ve örgütün yoğun baskısıyla göreve ve mücadeleye devam edeceğini” duyurdu.

Kaftancıoğlu’nun başta Battal İlgezdi’nin Ataşehir Belediye Başkanlığı için yeniden aday gösterilmesine itirazı olmak üzere İstanbul adaylarıyla ilgili görüşlerini Cumartesi günü görüştüğü Kemal Kılıçdaroğlu’na da ilettiği belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmasına rağmen İlgezdi’nin yeniden aday gösterilmesi ise, parti yönetiminin İlgezdi’nin arkasında durduğu şeklinde yorumlandı.

SARIGÜL GERİLİMİ

CHP PM’ye damgasını vuran İstanbul’ın ilçeleriyle ilgili tartışmada Ataşehir’in dışında Şişli ve Silivri de öne çıktı. Sarıgül’ün CHP’den ihraç edildiği süreçte liderlik yaptığı Türkiye Değişim Hareketi’nin (TDH) kurucuları arasında yer alan işadamı Mehmet Ali Aslan’ın kızı olan Fidan Aslan Eroğlu, Şişli’den aday gösterilmek istendi. Ancak Kaftancıoğlu’nun istifasının duyulması üzerine ara verilen PM yeniden toplandığında, tepkiler ardından, MYK’den gelen listede yer aldığı halde Fidan Aslan Eroğlu’nun adaylığı geri çekildi.

KADIKÖY TARTIŞMASI

Toplantıda tartışma yaratan ilçelerden biri de Kadıköy oldu. Bazı üyeler Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun “başarılı” bir isim olduğunu belirterek yeniden aday gösterilmemesine tepki gösterince Kılıçdaroğlu’nun kararın gerekçesini açıklarken dikkati çeken bir değerlendirme yaptığı öğrenildi. CHP’li belediye başkanlarının yaptıkları hizmetleri mercek altına aldıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, seçime giderken “kasasında para bulunmasının beklenen hizmetlerin verilmediğinin göstergesi olduğunu” söyledi. Yapılan oylama sonucu MYK’nin listesinde yer alan Şerdil Dara Odabaşı kritik bir sayıyla, 29 üyenin itirazına karşın 30 oyla Kadıköy adayı oldu.

YENİ ADAYLAR

Öte yandan eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Attilla Aytaç yerine Adalar Belediye Başkan adayı oldu. Avcılar Belediye Başkanı Hanay Handan Toprak Benli’nin yerine ise Turan Hançerli aday gösterildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan Murat Hazinedar aday gösterilmezken, Beşiktaş Belediye Başkan adaylığı için Rıza Akpolat aday oldu.

Kartal Belediye Başkanı olan Altınok Öz’ün yerine de Gökhan Yüksel aday gösterildi. MYK’den çıkan listede yer alan ve Bayraklı adayı olarak gösterilen Cevat Durak, PM’den vize alamadı. MYK’de Bodrum’da mevcut başkan Mehmet Kocadon ile yola devam kararı verilmişti. Ancak PM’de Kocadon’un adaylığı kabul görmedi.

MUHALİFLERDEN ORTAK TAVIR

PM toplantısında muhalif üyeler ortak tavır sergiledi. Kendisinin de aralarında bulunduğu 12-13 PM üyesinin örgütlerden gelen tepkileri toplantı gündemine taşıdığını belirten İstanbul milletvekili Ali Şeker, aday belirleme sürecindeki yanlışların toplantıya yansıdığını söyledi. Kaftancıoğlu’nun istifası ve yaşanan diğer tartışmaların kritik bir süreçte gidilen yerel seçimler öncesi partiyi sıkıntıya sokacağını savunan Ali Şeker, “Bütün sorun aday belirleme sürecinde objektif kriterlerin uygulanmaması. Sağlıklı anketler yapılsaydı, örgütlerin değerlendirmeleri dikkati alınsaydı bu tür sorunlar yaşanmazdı” dedi.

İSİMLERİN BELİRLENMESİNDE KURULTAY ETKİSİ

CHP’nin uzun süren parti meclisinden sonra ortaya çıkan aday tablosu tartışılmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul ve İzmir’de kazanılması kesin olan ilçeler üzerinden başlaya tartışmanın arkasında parti içi iktidar mücadelesi olduğu konuşuluyor. Olağanüstü kongre isteyen isimlerin çok önemli kısmının liste dışı kalması bu tartışmayı güçlendiren başlıklardan biri.

TEPKİLER İSTİFA GETİRDİ

CHP’de belirlenen adayların bazıları partinin çeşitli kademelerinde istifalara sebep oldu. CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da, Parti Meclisi (PM) üyeliğinden istifa etti. Kılıç’ın bazı adaylarla ilgili yeniden değerlendirme talebinde bulunduğu ancak talebine olumlu yanıt alamayınca Parti Meclisi üyeliğinden istifa ettiği iddia edildi. Muğla’nın Marmaris ilçesinde ise CHP adeta deprem yaşadı. İlçede 3 dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Ali Acar’ın yerine Mehmet Oktay’ın aday gösterilmesi ardından “iradelerinin hiçe sayıldığını” söyleyen CHP ilçe yönetimi, yedek üyelerle birlikte görevlerinden istifa etti. İlçe yönetimi ardından Acar da partisinden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.