ABD Başkanı Barack Obama’dan veda konuşması

ABD Başkanı Barack Obama’dan veda konuşması

ABD Başkana Barack Obama, veda konuşmasını Chicago eyaletinde bulunan ve Kuzey Amerika'nın en büyük toplantı solan olan 20 bin kişilik McCormick Place'de...

ABD Başkana Barack Obama, veda konuşmasını Chicago eyaletinde bulunan ve Kuzey Amerika'nın en büyük toplantı solan olan 20 bin kişilik McCormick Place'de gerçekleştirdi. Obama duygusal anlara sahne olan hitabında, ABD halkına demokrasiyi koruma çağrısında bulundu.

Amerika’nın tüm kıstaslara göre sekiz yıl öncesinde olduğundan daha iyi ve daha güçlü bir hale geldiğini söyleyen Obama, demokrasinin, çantada keklik görüldüğü her zaman, tehdit altında olduğunu vurguladı.

Tüm toplum kesimlerine çağrıda bulunan ABD Başkanı “Olayları diğerlerinin bakış açısıyla değerlendirin. Dikkat etmeliyiz ve dinlemeliyiz” dedi.

2008 yılında “ABD’nin ilk siyahı başkanı” olarak ilk zaferini ilan ettiği Chicago’ya dönen Obama, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın Demokrat Hillary Clinton’a karşı galip geldiği ayrıştırıcı bir seçim kampanyasının ardından Amerikalılara pozitif mesajlar verdi.

Aynı yerde bu defa destekçilerine veda eden Obama, ülkesinde demokrasi için tehdit oluşturan üç konudan bahsetti. Ekonomik eşitsizlik, farklı ırklar arasındaki bölünme ve toplumun farklı katmanlarının kendi “baloncuklarına” çekilmesi, Obama’nın vurguladığı başlıklar arasında yer aldı.

Obama bu sözleriyle, “ortak gerçeklikleri temel almayan düşünceleri” esas aldığını söylediği, toplumdaki farklı grupların ayrışmasına işaret etti.

Barack Obama, kendi seçim kampanyası için çalışanlar ile adil ve kapsayıcı bir Amerika’ya inananların da aralarında bulunduğu genç Amerikalılar sayesinde, “ABD hakkında başladığından daha iyimser bir duyguyla sahip olduğunu” söyledi.

Obama, “Demokrasi yeknesaklığı şart koşmaz. Kurucularımız münakaşa etti ve mutabakata vardı, ve bizden de aynısını yapmamızı istedi. Fakat onlar demokrasinin temel dayanışma anlayışını, görünüşteki tüm farklılıklarımıza karşın, hepimizin burada birlikte durduğumuz ve bir olarak yükselip düşeceğimiz fikrini gerektirdiğini biliyorlardı” dedi.

Obama, veda konuşması için Beyaz Saray yerine Chicago’yu seçmesinin nedenini, kendisi ve Michelle Obama için “her şeyin başladığı yere dönme isteği” olarak açıklamıştı.

Yetkililer, Obama’nın konuşma metninin Trump destekçileri dâhil tüm Amerikalılara hitap etme fikriyle kaleme alındığını belirtti.

Obama’nın Chicago’ya yaptığı seyahat, ABD Başkanlık uçağı Air Force One ile yaptığı 445’inci yolculuk olarak kayıtlara geçti.

Kuzey Amerika’nın en büyük toplantı salonu olan ve Obama’nın 2012’de Mitt Romney’ye karşı kazandığı zaferin ardından ABD’ye seslendiği McCormick Place’deki veda konuşmasına, 20 binden fazla insanın katılması bekleniyordu.

Biletler ücretsiz dağıtıldı fakat hemen karaborsaya düştü. Obama’nın hitabına saatler kala, biletler, internet üzerinden 1000 dolara satılıyordu.

Associated Press haber ajansının yaptırdığı bir ankette, ABD halkının yüzde 57’sinin Beyaz Saray’dan ayrılmak için gün sayan Başkan’a destek verdiğini ortaya koydu. Benzer bir tablo ve seviye, eski Başkan Bill Clinton döneminde de yaşanmıştı.

ABD Başkanı Obama, 20 Ocak’ta görevi Donald Trump’a devredecek.

 

 

 

 

“Kaynak : Sözcü”


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.