8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

Kocaeli İl  Sağlık Müdürlüğü tarafından  8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapıldı.

Kocaeli İl  Sağlık Müdürlüğü tarafından  8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapıldı.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
Talasemi (Akdeniz Anemisi) ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık oluşturmak adına, 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak anılmaktadır. Talasemi; toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır.
Talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıkları bir çok ülkede önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır. Akraba evlilikleri genetik geçişli bir hastalık olan Talasemi’nin görülme sıklığını arttırmakta, ülkemizde de her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, bundan dolayı aileler ve toplum maddi manevi zarara uğramaktadır.
Kan, vücudun, organ ve dokularını besleyen ve atıkları uzaklaştıran hayati bir sıvıdır. Toplam kan hacminin % 45’ini kırmızı kan hücreleri denilen alyuvarlar (eritrositler) oluşturur. Alyuvarlar içerdikleri hemoglobin ile dokulara oksijen taşırlar. Hemoglobin yapısında bulunan globinin sentez bozuklukları ‘’Hemoglobinopati’’ olarak adlandırılan hastalıklara yol açar. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak Talasemi hastası bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında öğrenirler.
KİMLERE TARAMA YAPILMASI ÖNCELİKLİDİR ? 
Evlilik öncesi evlenecek olan çiftlerden öncelikle erkek eş adayının taranması, erkek adayda şüpheli/taşıyıcı/hasta gibi sonuçlar çıkarsa kadın eş adayının taramaya dahil edilmesi,
2. Daha önce Talasemi testi yaptırmayan fakat çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin taranması,
3. Hasta veya taşıyıcı çıkan bireylerin diğer aile fertlerinin ve akrabalarının taranması,
 
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ ERGÜNEY TARAMALARA DAVET ETTİ
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney Talaseminin evliliğe engel olmadığını ifade ederek “Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir, bulaşıcı bir şey  değildir. Evlenecek çiftlerin talasemi testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde zorunludur. Talaseminin çeşitli tipleri anne ya da babadan genler yoluyla çocuğa aktarılmaktadır. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi çiftlerin mutlaka talasemi testi yaptırmaları gerekmektedir. Taşıyıcı çiftler prenatal tanı yöntemleri kullanılarak sağlıklı bir bebek sahibi olabilirler” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.