‘8 Mart kadınlara bahşedilmiş bir gün değil’

‘8 Mart kadınlara bahşedilmiş bir gün değil’

  Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz, 8 Mart, kadınlara bahşedilmiş, onlara hediye edilmiş bir gün olmadığını söyledi.  Petrol-İş...

 

 

Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz, 8 Mart, kadınlara bahşedilmiş, onlara hediye edilmiş bir gün olmadığını söyledi.

 

 

Petrol-İş Gebze Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Şube binasında dün gerçekleşen etkinliğe Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz, Petrol-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Beria Pehlivan ve çok sayıda sendika üyesi kadın katıldı. Etkinlikte ilk olarak bir konuşma yapan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “8 Mart, kadınlara bahşedilmiş, onlara hediye edilmiş bir gün asla değildir.

TÜM KADINLARIN ÖNÜNÜ AÇMIŞTIR

Kadın emekçiler, verdikleri hak mücadeleleriyle bu günü kazanmışlar ve bu mücadele, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasına vesile olmuştur. 150 yılı aşkın bir süre önce Amerika'da kadın emekçilerin 8 Mart'ta başlattığı mücadele bir başlangıç olmuş; kadınların yıllarca daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerinin yükseltilmesi için verdiği mücadele, tüm kadınların önünü açmıştır. Böylece 8 Mart, 1975 yılında Birleşmiş Milletlerin verdiği bir kararla Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmiştir.

KADIN CİNAYETLERİ ARTTIN

Kadın emekçilerin verdiği tarihsel hak mücadelesiyle kazandıkları 8 Mart, yıllardır kutlanmakta ancak her yıl kadınların uğradığı şiddet ve ayrımcılık ne yazık ki azalmamaktadır. Aksine, kadına yönelen şiddetin, kadın cinayetlerinin artmasına, hayatın her alanında kadınların ayrımcılığa uğramasına tanık olunmaktadır. Petrol-İş Sendikası, 8 Mart'ı bu sorunlara karşı mücadele etme ve kadın emekçilerle dayanışma günü olarak değerlendirmektedir. Fabrikada, işyerinde, evde ve hayatın tüm alanlarında kadına yönelen şiddete ve baskılara karşı hep birlikte ve örgütlü bir şekilde mücadele edilmelidir.

ÜÇ KADINDAN BİRİ İŞSİZ

Öte yandan, ülkemizde 11 milyonu aşkın kadın çalışma yaşamından dışlanmış durumdadır. Krizin de etkisiyle, daha fazla kadın çalışmak istese de iş bulmakta zorlanmaktadırlar. Bugün resmi rakamlarda dahi kadınların daha fazla işsiz kaldığı ve daha esnek çalıştığı ortaya çıkmaktadır. Geniş tanımlı işsizlik rakamları, ülkemizde neredeyse her üç kadından birisinin işsiz olduğunu göstermektedir. Ekonomik olarak güçsüz bırakılan ve işsizlik tehdidi altındaki kadınların, işyerlerinde, sokakta ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa uğraması şaşırtıcı değildir. Bu koşullarda, kadın cinayetleri artmakta, kadına yönelik şiddet yaygınlaşmaktadır.

HER TÜRLÜ AYRIMCILIK SON BULSUN

Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti bir kez daha kınıyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde; kadın istihdamının güvencesiz ve esnek hale getirilmesine, kadınların taşeron çalışmaya mahkûm edilmesine, ücret eşitsizliklerine ve kadınların daha düşük ücretle çalıştırılmasına karşı çıkıyoruz. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi olarak kadınlara yönelik her türlü şiddetin ve çalışma yaşamındaki ayrımcılıkların son bulmasını diliyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyoruz. 8 Mart'ın birlik, mücadele ve dayanışma içinde geçmesini diliyoruz.” dedi. Süleyman Akyüz’ün ardından Petrol-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Beria Pehlivan da kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili olarak bir sunum yaptı.

 

 

 

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.