6 ayda 119 fabrika cayır cayır yandı

6 ayda 119 fabrika cayır cayır yandı

İstanbul ve Kocaeli’nde dün yaşanan fabrika yangınları, gözleri yine alınmayan önlemlere çevirdi. Bu yılın ilk altı ayında fabrikalarda en az 119 yangın/patlama meydana geldi, en az 5 işçi can verdi

Türkiye’de fabrika ve endüstriyel tesis yangınlarının ardı arkası kesilmiyor. Son olarak dün İstanbul’da bir deri imalathanesinde ve Kocaeli’nde bir atık sanayi tesisinde yangın çıktı. Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi’nden aldığımız bilgilere göre, bu yılın yalnızca ilk altı ayında en az 119 endüstriyel yangın/patlama vakası yaşandı. Bu yangın ve patlamalarda en az 5 işçi yaşamını yitirirken, en az 103 işçi yaralandı.

Fabrika 3 sene önce de yanmış
İstanbul Zeytinburnu’ndaki Davutpaşa Demirelli 2. Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren 4 katlı bir deri imalathanesinin en üst katında dün öğlen saatlerinde yangın meydana geldi. İşçiler binadan tahliye edilirken, ekipler yangını bir saatlik bir çalışmayla kontrol altına aldı.

Binada işçi olarak çalışan ve yangının başladığı sırada mesaide olan Mesut Demir, “Şartelleri kapattık ve binayı boşalttık komple. Mahsur kalan ve yaralı kimse yok, nasıl yandığını bilmiyoruz. Bu deri fabrikasının ikinci yanışı. 3 sene önce de yanmıştı” dedi.

Davutpaşa’da haziran ayında da 5 katlı bir iplik fabrikasında büyük bir yangın çıkmış, yangın güçlükle söndürülebilmişti.

İşçiler dumandan etkilendi
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan bir atık bertaraf ve geri dönüşüm fabrikasında da, açık alandaki plastik malzemelerin tutuşması sonucu dün sabah yangın çıktı. Malzemelerin yandığını gören işçiler, önce alevlere kendileri müdahale etti, ancak yangının büyümesi üzerine itfaiye çağırıldı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, dumandan etkilenen bazı işçilere ayran dağıtıldı. İşçiler, güvenlik amacıyla işyerinin dışına çıkarıldı.

Bir yıl içinde yüzde 52’lik artış
Hemen her gün ülkenin dört bir yanında yaşanan fabrika/endüstriyel tesis yangınları, bir kez daha “Bu yangınlar neden önlen(e)miyor?” sorusunu akıllara getirdi. KMO İstanbul Şube Başkanı Selin Top, bu yılın ilk altı ayında, kimya ile ilişkili sektörlerde en az 119 endüstriyel patlama ve yangın tespit ettiklerini belirtti. Mobilya, kâğıt ve ağaç sektöründe yaşanan yangınlar ise bu sayıya dahil değil.

6-ayda-119-fabrika-cayir-cayir-yandi-497919-1.
Selin Top

2017 yılında basın araştırmasıyla en az 182 yangın ve patlama tespit ettiklerini aktaran Top, “Bu yangın ve patlamalar nedeni ile geçen yıl en az 20 işçi hayatını kaybetti, en az 308 işçi de yaralandı. 2018’e geldiğimizde de yakın zamanda yayımlayacağımız 6 aylık raporumuz için basın taraması gerçekleştirdiğimizde, geçen yılın ilk altı ayına göre yaklaşık yüzde 52 oranında daha fazla vaka olduğunu gördük” dedi.

Tümü önlenebilir
Bu yangın ve patlamaların hepsinin önlenebilir olduğuna vurgu yapan Top, şunları kaydetti: “Ne yazık ki işçi sağlığı ve iş güvenliği kültürü oturmadığından ve oturması da sermaye tarafından çok tercih edilmediğinden ne iş cinayetleri önlenebiliyor ne de endüstriyel yangınlar ve patlamalar. Hemen her hafta yangın ve patlama haberleri alıyoruz ki bunların hepsi önlenebilir. Akıldan, bilimden, emekten yana politikalar ve önlemlerle tüm bu kazaların önüne geçmek mümkün.”

***

Kazaları araştırma kurumu kurulmalı
KMO İstanbul Şube Başkanı Selin Top, endüstriyel patlama ve yangınlara karşı acilen alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

»Tüm kimya tesislerinde patlamadan korunma dökümanları hazırlanmalı, risk analizleri gerçekleştirilmeli ve gerekli aksiyonlar alınmalı.

»Büyük ve küçük ölçekli endüstriyel kazalar merkezi bir sistem ile takip edilmeli ve şeffaf olarak paylaşılmalı.
»Kimyasal kazaları araştırma kurumu kurulmalı.

»Bir risk haritası çıkarılmalı. İl ve bölge bazında tehlikeli kimyasal maddeler envanteri tutulmalı, ruhsatlandırma süreçlerine kamu yararını gözeten KMO da dahil edilmeli.

»Risklerin yönetilebilmesi için kimya tesisleri, sağlıklı bir şekilde yer seçimi ve riskleri belirlenmiş, denetimi gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgelerine taşınmalı. Bu OSB’lerde atık yönetimi, kimyasalların yönetimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda çalışmalar yapılmalı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.