5 yılda 94 işçi yaşamını yitirdi

5 yılda 94 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre Gebze Havzası’nda 2013’ten bugüne kadar en az 94 işçi yaşamını yitirdiği belirtildi.

isci.jpggrafik.jpg

Haber Merkezi- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Gebze Havzası’na dair bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporun yüzde 92’sini ulusal ve yerel basından; yüzde 8’ini ise işçilerin mesai arkadaşlarından, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edildi. Rapora göre; Gebze Havzası’nda 1 Ocak 2013 ila 30 Nisan 2018 tarihleri arasında en az 94 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. ILO ve WHO verilerine göre ‘1 iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmakta.

ÖLENLERİN ÇOĞU SENDİKASIZ

Bu dönemde Gebze Havzası’nda 600’e yakın işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği öngörülmekte. Ancak bu hususta hiçbir bilgi bulunmamakta. Bu dönemde Kocaeli şehri içinde gerçekleşen iş cinayetlerinin yüzde 28’i Gebze Havzası’nda yaşandı. Ölenlerin 6’sı (yüzde 6) sendikalı işçi, 88 işçi ise (yüzde 94) sendikasız. Sendikalı işçilerin ikisi metal, ikisi taşımacılık, biri kimya ve biri büro işkollarında çalışıyordu. Rapora göre; genel olarak Gebze Havzası’nda sendikasız çalışmak ölüm demek olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.