365 günün 215’i vergiye

365 günün 215’i vergiye

Yüksek ve adaletsiz vergiler cep yakıyor. Ücretin çoğu vergiye gidiyor ama hizmet alınamıyor. Gençler, vergide farkındalık yaratmak için harekete geçti.Vergi...

Yüksek ve adaletsiz vergiler cep yakıyor. Ücretin çoğu vergiye gidiyor ama hizmet alınamıyor. Gençler, vergide farkındalık yaratmak için harekete geçti.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de toplam vergi geliri içinde dolaylı vergilerin payı yüzde 67. Son 10 yıl içinde bu oran yüzde 56’dan yüzde 67’ye yükseldi. OECD ülkelerinin ortalaması ise sadece yüzde 35. Türkiye, kazanandan değil harcayandan vergi topluyor. Bunu da dolaylı vergiler üzerinden yapıyor. Dahası, başta asgari ücretliler olmak üzere çalışanlardan direkT vergi kesilirken, zenginler yeterli vergiyi vermiyor. 2016’daki 458 milyar TL’lik verginin 251 milyar TL’si KDV ve ÖTV’den oluşuyor. 497 adet harç ve katkı payı türü vergi türleri var. İşte bu vergi adaletsizliği konusunda farkındalık yaratmak için gençler harekete geçti ve Verdiğine İyi Bak başlıklı bir proje geliştirdi.

Türkiye’de ilk kez bireylerin dolaylı ve dolaysız vergilerini web sitesi üzerinden hesaplayan Verdiğine İyi Bak projesi hayata geçti. Projenin tanıtımı dün yapılırken, toplantıya Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden akademisyen Dr. Balca Çelener, Yeminli Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Prof. Dr. Süreyya Sakınç, Vergi Uzmanı Ozan Bingöl de katıldı.

Projenin koordinatörü Nisa Bahçeli, doğrudan ve dolaylı vergiler nedeniyle vatandaşların çok yüksek vergi ödediğini, gelir ve harcamalar üzerinden yaptıkları hesaplara göre 365 günün 215 günü vergi için çalıştıklarını söyledi.

Verdiğine iyi bak nasıl çalışır?

1. Modül: Gelir Vergisi

Kullanıcılar gelirleri üzerinden alınan vergileri öğrenebilmek için, gelir miktarlarını aylık olarak giriyorlar.

2. Modül: Tüketim Üzerinden Alınan Vergiler

8 kalem üzerinden harcama verileri hesaplanıyor. Kullanıcılar her bir kalem için aylık harcamalarını giriyorlar ve sistem bu ilk iki adım üzerinden verilen bütün vergilerin hesaplamasını yapıyor.

3. Modül: Nereye Harcanıyor?

İlk 2 adımdan gelen verilerle kullanıcının yıllık (dolaylı ve dolaysız) verdiği vergi miktarını hesaplıyor ve vermiş olduğu bu vergiyi devletin fonksiyonel olarak nerelere harcadığını gösteriyor. Bu adımda aynı zamanda kişisel ‘Vergi Özgürlüğü Günü’ ve kullanıcının devlete vergi ödemek için bir yılda kaç gün çalıştığı hesaplanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.