‘33 yıllık karanlığa artık son verelim’

‘33 yıllık karanlığa artık son verelim’

 1 2 Eylül 1980 askeri darbenin yıldönümünde Gebze Dayanışması tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve yapılan basın açıklamasıyla protesto...

 

1 2 Eylül 1980 askeri darbenin yıldönümünde Gebze Dayanışması tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Yapılan basın açıklamasında, “33 yıl önce de demokrasi ve özgürlük diye haykıran halk karşısında tankları, panzerleri görüyordu bugün de Toma'ları görüyor” denildi.

‘ŞİDDET DEVLET ELİYLE YAPILIYOR’

Gebze Dayanışması tarafından önceki gün gerçekleştirilen yürüyüşün ardından AKP Gebze İlçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını 33 yıl cezaevinde kalan Tahir Canan’ın oğlu İlhan Canan yaptı. 33 yıl önce de toplumsal muhalefet devletin kolluk güçlerinin şiddetiyle bastırılmaya çalışıldığını belirten Canan, “Bugün de şimdiye kadar 6 gencimizin yaşamına son veren şiddet devlet eliyle sokaklarda kol geziyor. Her türlü demokratik hakkı askıya almış; kadınından çocuğuna, gencinden yaşlısına tüm halka zulmü kendinde meşru gören bir düzen 33 yıl sonra yine sokakları yıkıyor, halka saldırıyor, vuruyor, öldürüyor” dedi.

‘İMHA VE İNKÂRA DEVAM EDİLİYOR’

12 Eylül 1980 faşist darbesiyle emperyalizmin ve sermayenin çıkarları doğrultusunda derin bir karanlığa doğru itilen Türkiye, tam 33 yıldır darbenin yarattığı hukuk ve kurumlarla yönetildiğini belirten Canan, “12 Eylül faşist darbesi ile yaratılan "Türk-İslam Sentezi" adı altında desteklenen dinci gericilik, AKP-Cemaat güçlerince tekelleşmiş bir iktidar gücüyle laikliği geriletmeyi bugün de sürdürürken bu ideolojinin ürünü olarak Kürt halkı üzerinde 33 yıldır devam eden imha ve inkâr politikalarındaki ısrarını sürdürdü. AKP iktidarı demokratikleşme adımlarını atmayarak, Kürt sorununda çözüme ilişkin süreci tehlikeye sokmaya devam etmesi aynı anlayışın sürdürdüğünün kanıtıdır” diye belirtti. 

‘DARBENİN KURUMLARI DURUYOR’

AKP 12 Eylül darbesinin yarattığı siyasal-sosyal iklimin ürünü olarak iktidardadır diyen Canan, “Darbenin hukuk, kurum ve yasalarına yaslanarak ülkeyi yönetmeye devam ediyor. Grev-toplu sözleşme yasağı, yüzde 10 seçim barajı, YÖK, DGM, RTÜK, IMF, esnek güvencesiz çalışma, tutuklama terörü, işkence bugün AKP düzenindedir. 1 2 Eylül bugün AKP'nin aklıdır. İşçileri, emekçileri, yoksullaştırılmış ve tüm haklarından yoksunlaştırılmış halkı ağlatırken "gülme" hakkını sadece kendinde gören iktidar anlayışı ile sürdürdüğü yeni sömürü düzenidir. Bizler bugün o zindanları dolduranların açtığı yollardan yürüyoruz. 1 2 Eylül 33 yaşında, 33 yıldır iktidarda! 33 yıldır süren bu zorbalığa, zulme ve karanlığa geçmişten aldığımız, gelecek umuduyla çoğalttığımız mücadeleyle son vereceğiz” şeklinde görüş belirtti. Grup yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.