Halil Yeni

Halil Yeni

2018 Gebze 1 Mayısının Ardından

2018 Gebze 1 Mayısının Ardından

Aynı fabrikayı, aynı zamanı ve aynı kaderi paylaşıyorlardı, işçi arkadaşlarıyla geldiler. Aynı ekmeği bölüşüyorlardı aynı masada, eşleriyle geldiler. Sadece bugün kendileri için değil, gelecekleri içinde mücadele ediyorlardı, kucaklarında çocuklarıyla geldiler.

 

Geldiler İzmit’ten, Körfez’den Hereke’den… Çıktılar yola Dilovası’ndan, Darıca’dan, Çayırova’dan, ortak oldular Sakarya’dan, İstanbul’dan... Sarıldılar birbirlerine, kucaklaştılar birbirleriyle, bayramlaştılar.

 

Davullarıyla geldiler, zurnalarıyla, düdükleri vardı dudaklarında. Islıkları vardı uzun uzun. Ve sloganları vardı en çokta... İş, emek, özgürlük, sendikal hakkımız engellenemez, kıdem tazminatına dokundurtmayız. OHAL kaldırılsın, Adalet, demokrasi, insan hakları, barış ve kardeşlik talepleri saçıldı dillerinden.

 

Pankartlarıyla geldiler. İşyeri işyeri, sendika sendika, parti parti, gençlik gençlik, dernek dernek adlarını yazarak üzerlerine… Kırmızı, mavi, sarı, yeşil, mor bayraklarıyla geldiler. Sendikalı işçiler, sendikasız işçiler, grevdeki işçiler, işsizler, öğrenciler, emekliler, gençler, kadınlar ve çocuklarıyla 1 Mayıs sabahı binlerce kişiydiler.

 

***

 

Birleşik Metal – İş sendikası 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararı alınca, Gebze şubesi de bu karara uydu. Fakat çok az sayıda işçiyle 1 Mayıs'ı Saraçhane Parkı'nda kutlayıp, temsili sayıda kişiyle Taksime çelenk bırakıldı.  Hal böyle olunca Gebze 1 Mayıs’ını Petrol -İş sendikası göğüsledi. Kristal İş ve Tek Gıda İş'te bu göğüslemeye ortak oldu.

 

 

Kürsü çok dinlenilmese de mitingde konuşan Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün açıklamaları çok önemliydi. Gebze’de her yıl dayanışmanın olduğu ortak kutlamalar yaptıklarını ifade ederek, “Yakın illerden gelen sendikalar ve emekçilerle birlikte, ailelerimizle bir bayram havası içerisinde emeğin ortak platformunu kurduk, gücümüze güç kattık” dedi. 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlere de değinen Akyüz , “Seçimler öncesi emeğin sesini bu meydandan yükseltiyoruz. Mesajımız nettir: Seçimde emekçiler; tercihini demokrasiden ve cumhuriyetimizin kazanımlarından yana yapacaktır. Emekçiler geliyorum diyen krizin faturasının emeğe kesilmesine karşı çıkacaktır. Seçimlerde emekten ve adaletten yana politikalar desteklenecektir.'' dedi.

 

 

Etkinliğin en güzel anlarından biri de hayatlarını birleştirmeye karar veren Zeynep Özer ve Deniz Âlâ'nın gelin ve damatlıklarıyla birlikte 1 Mayıs alanına gelmeleri oldu. BİLKAR Ailesinin kursiyerlerinden olan arkadaşlarımızın ilk dansı binlerce kişinin alkışları arasında 1 Mayıs meydanında gerçekleşti.

 

 

Gebze 1 Mayıs’ı artık yerel bir 1 Mayıs olmaktan çıkıp bölgesel bir kutlama alanı olmaya dair önemli bir adım attı. 2018 1 Mayısına Petrol İş Gebze, Kocaeli ve İstanbul Şubeleri, Kristal İş, Tek Gıda İş, Tez Koop İş, Basın İş, Umut Sen, Çelik İş, Eğitim Sen, Eğitim İş, TMMOB, CHP, HDP, EMEP, Emek Gençliği, Gebze ve Darıcalı Emekçi Kadınlar, Belediye İş, Demokratik Alevi Dernekleri, 1920 TKP, İlerici Gençler Derneği, BDSP, Emekli Sen, Birleşik Haziran Hareketi, Gençlik Muhalefeti, Darıca Emekçi Kültür Derneği ve Sivas İmranlı Arık Köyü Derneği katılarak alanı güzelleştirdi. Zenginleştirdi.

Bu yazı toplam 4904 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi