1 Nisan neden şaka günü olarak kutlanır?

1 Nisan neden şaka günü olarak kutlanır?

 Google+ EmailFransızlar tarafından başlatılan ve tüm dünyada yüz yıllardır kutlanılan 1 Nisan, şaka günü olarak kabul edilmiştir. 1 Nisan’da...

 

Google+

 

Email

Fransızlar tarafından başlatılan ve tüm dünyada yüz yıllardır kutlanılan 1 Nisan, şaka günü olarak kabul edilmiştir. 1 Nisan’da neden şaka yapıldığına dair çeşitli iddialar ortaya atılsa da bu iddiaların ev kuvvetlisi 500 yıllık bir tarihe sahip olan Fransa’daki yılbaşı olayı.

Fransa Kralı 9. Charles’in yılbaşını nisan ayından ocak ayına aldırmasının ardından yeni yılı nisan ayında kutlamaya devam edenlerle dalga geçen kişiler bu durumu zamanla gelenek haline getiriyor. 1564 yılında meydana gelen bu olayın ardından dünya ülkelerine ait çeşitli kültürlerde 1 Nisan çeşitli adlar altında kutlanmaya başlanıyor.

Tüm dünya da insanların birbirine şakalar yaptığı 1 Nisan Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır. Bu günde insanların birbirine şaka yapmaları gelenek haline gelmiştir.

Türk halkı en çok korkutan şakalar yapmayı seviyor

Sosyal anket platformu poltio.com, kullanıcıları tarafından sorulan ve toplam 10.250 kez yanıtlanan sorularını analiz ederek Türkiye’nin farklı türden şakalar ve bu şakalara dair tepkileri ile ilgili bakış açısını ortaya serdi.

Platformda sorulan “Ne tür şakalara daha çok gülersiniz?” sorusunu cevaplayan 1.831 kişinin %14,1’i “Telefon şakaları”, %14,1’i “Korkutma şakaları”, %10,3’ü “İsim/lakap şakaları”, %8,1’i “Sulu şakalar”, %3,5’i “El şakaları” cevabını verirken, yanıtlayanların %49,8’i diğer türden şakalara daha çok güldüklerini ifade ettiler.

“Birisi komik olmayan bir şaka yaptığında ne yaparsınız?” sorusunu yanıtlayan 1.459 kişinin %37,5’i “Komik değildi’ derim,” cevabını verirken, %26,5’i “Yapmacık bir kahkaha atacaklarını” ifade etti; %19,5’i “Yine de gülerim” derken, %16,5’i ise şaka yapanla dalga geçeceklerini belirttiler.

Uyuyan kişiye bu şaka yapılmaz

 Sonradan pişman olduğumuz şakalar yapıyoruz

“Yaptığınız espriye ya da şakaya sizden başkası gülmezse ne yaparsınız?” sorusunu yanıtlayan 2,872 kişinin %36.4’ü “Kendi halime gülerim”,  %32,9’u “Hiçbir şey olmamış gibi davranırım”, %19,6’sı ise “Bozulurum” dedi. “Espriyi anlamamışlardı diye tekrar anlatırım” diyenlerin oranı ise %11,1 oldu. “Hiç sonradan pişman olduğunuz bir şaka yaptınız mı?” sorusunu yanıtlayan 658 kişinin %69,9’u “Evet”, %30,1’i “Hayır” yanıtını verdi.

“Size bir eşek şakası yapılsa yapan kişiye karşı tepkiniz ne olurdu?” sorusu sorulduğunda cevap veren 688 kişinin %54,4’ü yapan kişiye küfredebileceklerini belirtirken, %24,3’ü o anki korkuyla fiziksel şiddete başvurabileceklerini ifade etti. Yanıtlayanların %8,1’i “O anki korkuyla oradan koşarak uzaklaşırım,”, %8’i “Hiçbir şey yapmam”, %5,2’si ise “Olumlu karşılarım cevabını verdi.

4 kişiden 3’ü birilerine telefon şakası yaptığını belirtti

Yine bu platformda açılan “Size, hayatınızda hiç kamera şakası yapıldı mı?” anket sorusuna göre yanıtlayan 1.734 kişinin %97,7’si hayatlarında hiç kamera şakasına maruz kalmadıklarını belirtiyor. %2,3’ü ise kendilerine daha önce kamera şakası yapıldığını ifade etti. “Hiç birisine telefon şakası yaptınız mı?” sorusuna cevap veren 1.007 kişinin %75,7’si “Evet” cevabını verirken, %24,3’ü ise “Hayır” dedi.

1 Nisan’ın önemli olayları:

1778 – Oliver Pollock, doların simgesini yarattı.

1926 – Türkiye’de 30 Ağustos’un, Zafer Bayramı olarak kutlanması hakkındaki kanun kabul edildi.

1950 – BM, Kudüs’ün ikiye bölünmesi planını kabul etti.

1969 – Münir Nurettin Selçuk’un Amerika’da verdiği konser 525 televizyon tarafından naklen yayınladı.

1976 – Apple, Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kuruldu.

1979 – Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti’ni ilan etti.

1981 – Yaz saati uygulaması Sovyetler Birliği’nde ilk kez hayata geçirildi.

2001 – Hollanda, eşcinsel evliliği yasallaştıran dünyanın ilk ülkesi oldu.

2002 – Ötanazi Hollanda’da yasallaştı.

2004 – Google Gmail’i halka duyurdu.

 

 

 

Kaynak: https://gazeteinsan.com/insan/1-nisan-saka-gunu-olarak-kutlanir/ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.